Produkty Pszczele

PRODUKTY PSZCZELE

          Pszczoła miodna w okresie sezonu, który trwa mniej więcej od kwietnia do września pracuje codziennie, aby zapewnić wyżywienie swojej rodzinie. Całymi dniami zbieraczki przynoszą i przetwarzając surowce pozyskane ze środowiska. Pszczelarz, w odpowiednim momencie pozyskuje produkty pszczele metodami racjonalnej gospodarki pasiecznej i zapewnia rodzinie pszczelej zapasy bytowe w zamian za pozyskany produkt.


Produkty pszczele:

1. Miód.

          Miód to naturalny, słodki produkt wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin albo wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowany, odparowany i pozostawiony do dojrzewania w plastrach. (Rozporządzenie MRiRW z 3 X 2003 r.).

Miody odmianowo dzieli się na:

A. Nektarowe:

a) Miód akacjowy,
b) Miód lipowy,
c) Miód rzepakowy,
d) Miód gryczany,
e) Miód wrzosowy,
f) Miód wielokwiatowy,
g) Miód faceliowy,
h) Miód malinowy.

B. Spadziowe:

a) Miód ze spadzi drzew liściastych,
b) Miód ze spadzi drzew iglastych.

C. Nektarowo – spadziowe:

a) Jest to mieszanka miodu nektarowego, ze spadziowym.

2. Pyłek kwiatowy.

         Pyłek kwiatowy są to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, które powstają na pręcikach kwiatostanu. Dzięki anatomicznemu przystosowaniu pszczoły, zbiera ona go i formuje na swym ciele, na trzeciej parze obnóży krocznych i przynosi do ula. Pszczelarz po odebraniu pyłku suszy go i czyści, a gotowy produkt, ma doskonałe cechy przechowalnicze. Pyłek do doskonałe źródło białka, a przede wszystkim dużej ilości różnych aminokwasów, które budują organizm żywy.

3. Pierzga.

          Pierzga jest to przyniesiony do ula pyłek kwiatowy, który po włożeniu przez pszczoły do komórek plastra, dodaniu miodu i ubity, przechodzi proces fermentacji mlekowej, która go zabezpiecza – konserwuje. Tak wspaniale przygotowany produkt zachowuje długo swoją przydatność do spożycia, a ludzie jak i pszczoły mogą go wykorzystać w dowolnym momencie sezonu.
4. Propolis.

         Kit pszczeli to wydzielina żywiczna roślin, zbierana przez pszczoły, które dodają do nie go ślinę (wydzielinę gruczołów głowowych). Pszczoły pokrywają propolisem wnętrze ula, dezynfekując go i oddzielając gniazdo od materiału z jakiego został zbudowany ul. Jest to kleista substancja o barwie od żółtej, brązowej, aż do zielonej. Udowodniono że jest silnie bakteriobójczy, a przy tym jego użycie miejscowo neutralizuje ból i przyśpiesza gojenie się ran.

5. Mleczko pszczele.

          Mleczko pszczele jest to wydzieliną gruczołów gardzielowych i żuwaczkowych młodych pszczół – karmicielek. Pozyskiwane jest z mateczników hodowlanych, odciągany po 3 dniach od przełożenia larw. Jest go wtedy najwięcej, najlepszej jakości. Odciągany jest z mateczników za pomocą pompy próżniowej do specjalnie przygotowanych czystych słoiczków. Kolor mleczka jest od białego do kremowego o gęstej i lepkiej konsystencji. Jest doskonałym źródłem witamin, hormonów i mikroelementów. Zalecany jest między innymi dla osób starszych i rekonwalescentów.

6. Wosk pszczeli.

          Substancja produkowana przez pszczoły woszczarki, za pomocą gruczołów woskowy po brzusznej stronie odwłoka. Płynny wosk na ciele pszczoły zastyga w postaci lusterek. Lusterka za pomocą żuwaczek są formowane w plastry. Wosk pszczeli pozyskuje się z ula przetapiając stare plastry w topiarkach elektrycznych, parowych lub bardzo popularnych słonecznych. Z przetopionego wosku można formować świece. Jest to idealne źródło światła, ale nadaje również otoczeniu przyjemny zapach, pochłaniając obce zapachy wypełniając nasze pomieszczenie woskowo – miodowym zapachem. Wart wspomnieć również, że zapalona świeca z wosku pszczelego pozytywnie jonizuje powietrze, co przy tak dużej ilości urządzeń elektrycznych w gospodarstwie domowym lub firmie jest wskazane.

Opracował: Wojciech Kołodyński


Bibliografia: Encyklopedia pszczelarska, Wilde Jerzy (red.), 2013, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze 
i Leśne, Warszawa

Strona zbudowana z Kopage
← Zbuduj swoją teraz
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Powered by Kopage
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem
Powered by Kopage